Standardisering av holdbarhetsforsøk

Nasjonalt prosjekt for standardisering av holdbarhetsforsøk.

På denne siden finner du resultatet fra Nasjonalt prosjekt for standardisering av holdbarhetsforsøk, arbeidet består av en protokoll til holdbarhetsforsøk med tilhørende Excel ark til resultater. Protokollen gir en beskrivelse av to modeller som er egnet til å vurdere holdbarhet for kvantitative laboratorieanalyser.

Protokoll og Excel ark er resultatet av arbeidet til en arbeidsgruppe opprettet i regi av Norsk Klinisk-kjemisk kvalitetssikring (NKK), Bioingeniørfaglig institutt (BFI) og Norsk selskap for medisinsk biokjemi (NSMB).

NKK vil ha en koordinerende rolle ved at vi samler data fra norske holdbarhetsforsøk og gjør disse tilgjengelig på vår nettside. Vi håper dere ønsker å sende oss resultater fra forsøk i eget laboratorium. Hensikten er å dele både arbeid og kunnskap.

Resultater fra gjennomførte holdbarhetsforsøk kan sendes på epost til Anne Elisabeth Solsvik (anne.elisabeth.solsvik@noklus.no) Oppgi samtidig en kontaktperson som kan svare på eventuelle spørsmål.

Dersom dere planlegger et holdbarhetsforsøk er det flott hvis dere sender oss en epost. Vi vil legge informasjon ut på nettsiden slik at laboratoriene kan dele planer for holdbarhetsforsøk med hverandre. På den måten kan man komme i kontakt med andre som tenker å gjøre det samme eller noe lignende, og kanskje dele på oppgavene.

Vi håper alle vil bidra til at dette blir et viktig verktøy for norske sykehuslaboratorier fremover. 

Holdbarhet Protokoll  vs 2015 

Holdbarhet 2 Buksemetoden

Holdbarhet Batch vs A

Holdbarhet Batch vs B

Komponent

Materiale

Temperatur

Konklusjon

Lenke til data

Folat

serum

2-8 °C

Holdbar i 4 dager

Resultat Folat (16.12.2016)

Kobalamin

Serum

2-8 °C

Holdbar i 4 dager

Resultat Kobalamin (16.12.2016)

Testosteron

serum

romtemperatur

Holdbar inntil 7 døgn

Resultat Testosteron (28.11.2016)

Spytt-Kortisol

Spytt

romtemperatur

Holdbar inntil 7 døgn

Resultat Spytt-Kortisol (28.11.2016)